Balansen zijn een belangrijk onderdeel van de bepaling van de financiële situatie van een onderneming. Hoe efficiënter u de balans, winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht kunt analyseren, des te beter. Het is voor professionals enerzijds essentieel om goede kennis te hebben van financiële kengetallen/ verslaglegging en anderzijds het vermogen te hebben om hier zinvolle conclusies uit te trekken. Deze training helpt u bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. U leert o.a. hoe u de jaarrekening kan analyseren en interpreteren. Er wordt geoefend met praktijk casussen, zodat u na het volgen van deze cursus makkelijk in de praktijk kunt brengen.

Onderwerpen

 • Hoe interpreteer ik een jaarrekening?
 • Wat is een solvabiliteitsanalyse en hoe stel ik die op?
 • Wat is een systematische aanpak voor het opstellen van een balans?
 • Hoe beoordeel ik de financieringsstructuur?
 • Wat is de relatie tussen de balans, de resultatenrekening en de liquiditeitenstromen?
 • Hoe stel ik een eindbalans en kasstroomoverzicht op?
 • Wat is het effect van verlenging van de afschrijvingstermijn op de cashflow?
 • Hoe verwerk ik immateriële activa in de balans?

Resultaat

Na afloop van deze training bent u in staat een gedegen totaaloordeel over een bedrijf te geven, alsmede een goede financiële analyse te maken. Tijdens de opleiding leert u zelf een analyse maken, een mening onderbouwen en conclusies trekken. U heeft inzicht in het theoretisch kader en kan dit vertalen naar de praktijk. U bent in staat de onderdelen van de checklist en het stappenplan te herkennen en toe te passen. U weet hoe u systematische de balans en resultatenrekening aanpakt, hoe de winststuring bij handel en industrie werkt en hoe u een ratiofinanciering opstelt. Daarnaast kan u weergegeven hoe u integraal een oordeel geeft over de balansstructuur, financieringsstructuur, solvabiliteit en cash flow.

Inhoud van de opleiding

Deze cursus duurt 2 dagen en omvat 4 colleges. U volgt de cursus met 10-15 deelnemers op een van onze opleidingslocaties. 

Dag 1: Systematische aanpak van de balans (college 1 en 2)

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert alles over het analyseren van de jaarrekening en verbanden leggen tussen de balans en de verlies- en winstrekening. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over hoe u diverse financiële ratio’s kunt berekenen en interpreteren. U leert tevens wat er zoal komt kijken bij de winststuring bij handel en industrie. Hoe kan u met belangrijke financiële kengetallen omgaan en hoe komt u tot zinvolle conclusies en aanbevelingen? Aan het einde van deze dag heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader gepast.

Dag 2: Resultatenrekening en financieringsstructuur (college 3 en 4)

Tijdens de tweede dag duiken we dieper in de prognoses van de resultatenrekening, liquiditeitenontwikkeling en de eindbalans. U leert wat de relatie is tussen de balans, de resultatenrekening en de liquiditeitenstromen. U bent in staat om een relatie te leggen tussen cashflow en solvabiliteit en cashflow en werkkapitaal. Verder wordt er ingezoomd op thema’s als: ratiofinanciering, balansstructuur en financieringsstructuur. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten, tools, checklists en een stappenplan om de balans te analyseren. U sluit de dag af met mooie praktijkcasuïstiek.

Vorm van de opleiding

De training analyseren van de balans is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over de balansstructuur, financieringsstructuur, solvabiliteit en cash flows. Er is een samenvatting beschikbaar waarin de fundamenten van balans- en resultatenrekening analyse zo praktisch mogelijk worden behandeld. Tijdens uw opleiding wordt u intensief begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen. De kerndocent beoordeelt u aan het einde van de opleiding. 

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De training is bestemd voor professionals die jaarrekeningen analyseren of daarover een oordeel moeten hebben. De cursus is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze studenten een minimaal vier jaar relevante werkervaring en een HBO-werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echt dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 9
 “Goede trainer, degelijke inhoudelijke cursus. Joris legt goed uit hoe bepaalde methoden van waardebepaling werken. Joris heeft merkbaar veel praktijkervaring en weet dit goed over te brengen op de groep”.

     

- 8,5
 “Goede colleges, waardevol traject, goede link met de praktijk.

     

- 9
 “Contact was goed en snel. De docenten voornamelijk goed. Veel praktijk voorbeelden en bevlogenheid. Over het geheel een goede opbouw, leerzaam en interessant. Praktisch toepasbaar. Joris Kersten is top, super enthousiast en maakt de stof inzichtelijk.

     

- 8
 “Inspirerende college’s met ervaren docenten. Ik werd echt uitgedaagd om anders te kijken en te denken. Maar toch op een praktische manier waardoor ik direct aan de slag kan met wat ik geleerd heb.

Docenten

De docenten die de opleiding Analyseren van de Balans (Cursus) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 1295 euro (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedagen

De colleges vinden om de twee weken plaats. Er vinden per dag twee colleges plaats. Mocht u op een bepaalde datum niet kunnen: gemiste colleges kunnen te allen tijde worden ingehaald middels e-learning

Collegedata: opleiding start donderdag 18 januari 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 18 januari 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 1 februari 2024(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 21 maart 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 21 maart 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 4 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 23 mei 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 23 mei 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 6 juni 2024(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 10 oktober 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 10 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 24 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Startdata

 • 23-05-2024, Utrecht
 • 10-10-2024, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAdresgegevensFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€1295

Aantal deelnemers:
7 - 15

Overweegt u een opleiding? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel ons via 030-2270497 of lees meer