De verwachting is dat de komende jaren veel oudere ondernemers zullen ophouden. Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 15 en 25 duizend bedrijven per jaar zullen overgaan. Dit betekent dat er een groeiende marktbehoefte is aan specialistische kennis die succesvolle transities mogelijk maken. Deze cursus geeft op een multidisciplinaire en geïntegreerde wijze inzicht in juridische en fiscale aspecten en de waardebepalende factoren die een rol spelen bij bedrijfsovernames.

Onderwerpen

 • Nieuwe kennis en inzichten in de meest voorkomende vormen van overname
 • Nieuwe inzichten in verschillende waarderingstechnieken bij overnames
 • Verbanden tussen de vorm van bedrijfsovername, structuur en financieringsvorm
 • Inzicht in de rol van juridische en fiscale aspecten bij bedrijfsovernames
 • Verbetering van de kwaliteit van uw adviezen bij bedrijfsovernames.

Resultaat

Na afloop van de cursus heeft u diepgaande kennis en inzichten van de aspecten die van belang zijn bij bedrijfsovernames. U snapt welke verbanden er zijn tussen bedrijfswaardering, financiering, structurering en fiscale en juridische aspecten en u weet hoe u uw nieuw opgedane kennis kunt toepassen in de praktijk. 

Inhoud van de cursus

De cursus ‘Bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht’ duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 deelnemers op een van onze opleidingslocaties. Hierin volgt u colleges en werkt aan opdrachten. 

Dag 1: Bedrijfsoverdracht: waardering, financiering en structurering (college 1 en 2)

Tijdens deze dag leert u welke trends en ontwikkelingen er zijn op het gebied van bedrijfsovername. U doet nieuwe kennis en inzichten op over de meest voorkomende overnamevormen, de relatie tussen bedrijfswaardering, financiering en structurering en u leert welke juridische en fiscale zaken er spelen rondom overnames. U doet verder kennis op over verschillende waarderingstechnieken, geldstromen en rendementseisen, de hoogte van de kostenvoet, risico’s en waarderingsuitkomst. Aan het einde van de dag heeft u uw kennis over bedrijfsoverdracht en bedrijfsovername naar een substantieel hoger niveau gebracht.

Dag 2: Overnamevorm, structuur en financieringsvorm (college 3 en 4)

Tijdens deze dag ligt de nadruk op het meegeven van gedegen kennis over het verband tussen bedrijfsovername, structuur en financieringsvormen. U leert de verschillen onderkennen van de diverse overnamevormen (management buy-in, management buy-out en strategische overname) en financieringsvormen (earn-out, achtergestelde lening en gefaseerde verkoop). U krijgt tot slot informatie over de inrichting van een zo optimaal mogelijke structuur om de fusie of overname op een zo gunstig mogelijke manier voor u te laten verlopen. U leert verbanden en logica te zien tussen deze drie belangrijke aspecten binnen het overnameproces.

Dag 3: Juridische en fiscale aspecten bij bedrijfsovernames (college 5)

Tijdens deze dag leert u welke juridische en fiscale aspecten een rol spelen bij het overnameproces. U krijgt inzicht in juridische constructies, wat uw rechten en plichten zijn tijdens het overnameproces, wat het doel en inhoud van de intentieverklaring is en met welke regelgeving u zoal te maken krijgt. U leert verder wat de belangrijkste fiscale hoofdvragen zijn bij overnames, welke methoden er zijn om om fiscale lasten te verlagen, welke (tegengestelde) fiscale belangen koper en verkoper kunnen hebben en wat er allemaal komt kijken bij een fiscale due dilligence. Na afloop van de cursus weet u beter wat er speelt tijdens het overnameproces en bent u in staat om het proces in goede banen leiden en grip te houden op de zaak.

Vorm van de cursus

De cursus Bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. Verder staat de kwantificering van beleid centraal tijdens deze opleiding. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief.

Voor wie is de cursus bestemd?

De cursus Bedrijfsovername en bedrijfsoverdracht is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. De cursus is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze deelnemers een financiële achtergrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 8
 “Sterke colleges, verrijkend, inhoudelijk en diepgaand. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze training. “

     

- 9
 “Geweldige opleiding op hoog niveau, stof wordt op aansprekende manier gebracht. De docent krijgt van mij een dikke tien voor zijn colleges. Locatie was ook zeer de moeite waard. Bedankt.”

     

- 9,5
 “De trainers gaven een goede interactieve training. De presentaties waren slechts een onderbouwing bij een verhaal. Ik heb de training dan ook als zeer leerzaam ervaren.”

Docenten

De docenten die de opleiding Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht (Cursus) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

josris kersten.jpg
Joris Kersten

Joris Kersten. In 2015 heeft Joris zijn bedrijf in Corporate Finance’ opgericht en sindsdien werkt hij als zelfstandig ondernemer. Joris geeft als zelfstandige advies aan ondernemers op het gebied van bedrijfsoverdrachten en finance. Daarnaast geeft trainingen in bedrijfsoverdrachten en finance aan bankiers, accountants, bestuurders en ondernemers. Joris Kersten is afgestudeerd Drs./MSc Strategic Management en BSc Business Studies, beide aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast is hij (cum laude) afgestudeerd Register Adviseur Bedrijfsoverdracht

joris heuven.jpg
Joris Heuven

Joris Heuven is specialist op gebied van bedrijfsovername, financiering, waardebepaling en bedrijfsanalyse. Based on this specialization, he supports companies, corporate investors and private equity funds. In providing our services, we use an analytical approach that focuses on long term value creation. Next to advisory services, I provide training and education in corporate finance (University of Twente, University of Groningen, TSM and Saxion). I possess all qualifications (Doctor/PhD, BKO/BDB, BKE, CRKBO) to provide training and education on all higher educational levels (Bachelor, Master, MBA).

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 1840 euro (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedata

Er vinden per dag twee colleges plaats. Er wordt gestart om 15.00 uur met het eerste college, het tweede college start om 18.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Mocht u op een bepaalde datum niet kunnen: gemiste colleges kunnen te allen tijde worden ingehaald middels e-learning 

Collegedata: opleiding start donderdag 22 augustus 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 22 augustus 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Vrijdag 23 augustus  2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5         Donderdag 29 augustus 2024 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 10 oktober 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 10 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 24 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5:        Donderdag 7 november 2024 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 23 januari 2025

 • College 1 + 2: Donderdag 23 januari2025 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 6 februari 2025(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5         Donderdag 20 februari 2025 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 27 maart 2025

 • College 1 + 2: Donderdag 27 maart 2025 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 10 april 2025 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5         Donderdag 24  april 2025 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 5 juni 2025. 

 • College 1 + 2: Donderdag 5 juni 2025 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 12 juni 2025(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5         Donderdag 19 juni 2025 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Startdata

 • 22-08-2024, Utrecht
 • 10-10-2024, Utrecht
 • 23-01-2025, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAdresgegevensFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€1840

Aantal deelnemers:
6 - 15

Overweegt u een opleiding? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel ons via 030-2270497 of lees meer