De verwachting is dat de komende jaren veel oudere ondernemers zullen ophouden. De markt voor overnames groeit hiermee. Dit betekent dat er behoefte is aan specialistische kennis die succesvolle transities mogelijk maken. Tijdens de cursus bedrijfsovernames verkrijgt u door middel van casussen brede kennis op het gebied van financiering van overnames, waarderingsvraagstukken en de impact van waarde creatie op uw organisatie. Bent u actief in bedrijfsovernames of wilt u in de komende jaren een bedrijf kopen of verkopen? Dan is deze cursus zeer geschikt om op een geïntegreerde wijze inzicht te krijgen in juridische en fiscale aspecten die een rol spelen bij bedrijfsovernames.

Onderwerpen

 • Hoe wordt de prijs en waarde van een onderneming bepaald?
 • Wat komt er kijken bij de voorbereiding van het overnameproces?
 • Welke fiscale aspecten spelen een rol bij overnames?
 • Welke juridische aspecten spelen een rol bij bedrijfsoverdracht?
 • Welke principes zijn er op het gebied van analyse, modelleren en structureren
 • Welke soorten financieringen zijn er en wat zijn de kosten hiervan?
 • Wat zijn belangrijke slaag- en faalfactoren in het sluiten van een deal?
 • Wat komt er allemaal kijken bij een due diligence traject bij overnames en fusies?

Resultaat

Na afloop van de cursus bent u in staat om het gehele overname traject te doorzien. U snapt welke valkuilen er tijdens de overname zijn en hoe u een goede deal sluit. U bent in staat om de verschillende fases van het overnameproces te herkennen. Daarnaast werkt u aan belangrijke vaardigheden die van pas komen bij overnamen en fusies. U weet welke do’s and dont’s er bij overnames zijn en hoe u aansluit bij de gestelde doelen en strategie. U ontdekt wat de invloed van de coronacrisis is op bedrijfsovernames. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied van waardebepaling, juridische constructies en fiscale aspecten.

Inhoud van de opleiding

Deze cursus duurt 2 dagen en omvat 4 colleges. U volgt de cursus met 10-15 deelnemers op een van onze opleidingslocaties. Uw investering bedraagt EUR 2.195,- (vrij van BTW, all-in).

Dag 1: Waardebepaling en fiscale aspecten bij overnames (college 1 en 2)

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert over het verloop van een overnameproces en welke overnames er bestaan. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over de verschillende waarderingsmethoden, geschikte juridische constructies en het verschil tussen waarde en prijs. Verder wordt er dieper ingegaan op het doel en de inhoud van de intentieverklaring, de escrow, de garanties en het contract dat wordt opgesteld omtrent de overname. U leert tot slot over de fiscale belangen van de verkoper en koper en welke methoden er zijn om de fiscale lasten van overnames te verlagen. Aan het einde van deze dag heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader geplaatst.

Dag 2: Beste practise en closing the deal (college 3 en 4)

Tijdens deze dag leert u hoe u een bedrijfsovername het beste kan financieren. Wat is de meest optimale financierings- en zeggenschapstructuur? En hoe beperkt u de kosten van de verschillende financieringsvormen? U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten en tips over het due dilligence traject. Er wordt specifiek stilgestaan bij belangrijke aandachtspunten van de financiële due dillengence. U sluit de dag af met slimme tips in het onderhandelingstraject. Hoe bereidt u een goede onderhandelingsagenda voor en hoe speelt u het onderhandelingsspel?

Vorm van de opleiding

De training is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over de balansstructuur, financieringsstructuur, solvabiliteit en cash flows. Er is een samenvatting beschikbaar waarin de fundamenten van balans- en resultatenrekening analyse zo praktisch mogelijk worden behandeld. Tijdens uw opleiding wordt u intensief begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen. De kerndocent beoordeelt u aan het einde van de opleiding. 

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De cursus ‘Bedrijfsovernames’ is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. 

De achtergrond van de deelnemers is zeer divers: (financieel) directeuren, controllers, adviseurs, accountants, managers operations, CEO’s, bankiers en andere (financial) professionals die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn voor overname trajecten. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar (financiële) relevante werkervaring en een HBO-werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echt dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 8
 “Sterke colleges, verrijkend, inhoudelijk en diepgaand. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze training. “

     

- 9
 “Geweldige opleiding op hoog niveau, stof wordt op aansprekende manier gebracht. De docent krijgt van mij een dikke tien voor zijn colleges. Locatie was ook zeer de moeite waard. Bedankt.”

     

- 9,5
 “De trainers gaven een goede interactieve training. De presentaties waren slechts een onderbouwing bij een verhaal. Ik heb de training dan ook als zeer leerzaam ervaren.”

Docenten

De docenten die de opleiding Bedrijfsovernames (Cursus) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

joris heuven.jpg
Joris Heuven

Joris Heuven is specialist op gebied van bedrijfsovername, financiering, waardebepaling en bedrijfsanalyse. Based on this specialization, he supports companies, corporate investors and private equity funds. In providing our services, we use an analytical approach that focuses on long term value creation. Next to advisory services, I provide training and education in corporate finance (University of Twente, University of Groningen, TSM and Saxion). I possess all qualifications (Doctor/PhD, BKO/BDB, BKE, CRKBO) to provide training and education on all higher educational levels (Bachelor, Master, MBA).

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 2195 euro (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedata

De colleges vinden om de twee weken plaats. Er vinden per dag twee colleges plaats. Mocht u op een bepaalde datum niet kunnen: gemiste colleges kunnen te allen tijde worden ingehaald middels e-learning.

Collegedata: opleiding start donderdag 18 januari 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 18 januari 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 1 februari 2024(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5:        Donderdag 15 februari 2024 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 21 maart 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 21 maart 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 4 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5:        Donderdag 18 april 2024 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 23 mei 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 23 mei 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 6 juni 2024(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5:        Donderdag 20 juni 2024 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 10 oktober 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 10 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 24 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5:        Donderdag 7 november 2024 (15.00 uur - 17.30 uur excl. diner)

Startdata

 • 23-05-2024, Utrecht
 • 10-10-2024, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAdresgegevensFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€2195

Aantal deelnemers:
7 - 15

Overweegt u een opleiding? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel ons via 030-2270497 of lees meer