De business controlfunctie wordt steeds veeleisender. U dient enerzijds goede kennis te hebben van financiële kengetallen/ verslaglegging en anderzijds het vermogen te hebben om hier zinvolle conclusies uit te kunnen trekken. Uiteraard dient u deze vervolgens ook nog eens overtuigend te kunnen visualiseren, rapporteren en presenteren aan het management. Deze cursus helpt u bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. U leert onder andere de belangrijkste technieken en principes voor effectieve datavisualisaties en hoe u conclusies op een heldere manier over de bühne kunt brengen.

Onderwerpen

 • Hoe kan ik een effectief management control systeem ontwerpen?
 • Hoe houd ik hierbij grip op 'alle' financiële en non-financiële zaken ?
 • Hoe breng je de (key) financiële risico's samen in een controlsysteem?
 • Hoe kan de financiële functie van een organisatie worden ingericht?
 • Hoe met kengetallen omgaan opdat er zinvolle conclusies worden getrokken?
 • Hoe kan ik mijn analyses en conclusies zo goed mogelijk visualiseren?
 • Hoe kunnen rapportages overtuigend en effectief worden gepresenteerd?

Resultaat

Na afloop van de cursus Business Control & Data Visualization bent u in staat om naast financieel advies ook (visueel) kundig te adviseren over non-financiële zaken. U weet wat er komt kijken bij het in kaart brengen van financiële risico’s in een control systeem en heeft tevens de skills om de financiële functie van een organisatie goed in te richten. U leert verder hoe u met belangrijke financiële kengetallen om kunt gaan en hoe u tot zinvolle conclusies kunt komen. U weet hoe u uw rapportages het beste kunt visualiseren en hoe u deze overtuigend kunt presenteren. Tot bent u op de hoogte van de laatste kennis op het gebied van financial en managerial control.

Inhoud van de cursus

De cursus ‘Business Controlling & Visualization’ duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 deelnemers op een van onze opleidingslocaties. Hierin volgt u colleges en werkt aan opdrachten. 

Dag 1: Managerial control en het gebruik van systemen (college 1 en 2)

Tijdens deze dag leert u hoe u een management control systeem kunt ontwerpen en/ of een bestaand systeem kunt verbeteren teneinde een effectief controlmechanisme in handen te krijgen waarmee u grip kunt houden op alle financiele en non-financiele zaken die van belang zijn voor uw organisatie. U leert tevens wat er zoal komt kijken bij het goed in kaart brengen van alle financiele risico’s in een control systeem. Na afloop van deze dag gaat u met een persoonlijk actieplan naar huis waarmee u het geleerde doelgericht in praktijk kunt brengen.

Dag 2: Financial control en financieel management (college 3 en 4)

Tijdens deze dag krijgt u nadere uitleg over (internationale) wetgeving ten aanzien van financiële verslaglegging. Er wordt ingezoomd op thema’s als: balans en waardering, winst, vermogensbepaling en consolidatie. Voorts leert u hoe de financiële functie van een organisatie kan worden ingericht. Hoe u met belangrijke financiële kengetallen om kunt gaan en hoe u tot zinvolle conclusies kunt komen.  Tot slot wordt er aandacht geschonken aan werkkapitaalmanagement en investeringsanalyse.

Dag 3: Rapportage, communicatie en presentatie (college 5)

Tijdens deze dag staat het rapportagestuk centraal. U leert enerzijds hoe u uit datasets significante conclusies kunt trekken en anderzijds hoe u deze het beste in uw rapportage kunt opnemen met het oog op het te bereiken effect. U leert tevens hoe u rapportages het beste kunt visualiseren en presenteren teneinde maximaal commitment te krijgen van directie/ management. Begrippen als perceptiemanagement, overtuigingskracht, draagvlakcreatie en communicatie staan hierbij centraal.

Vorm van de cursus

De cursus Business Controlling & Visualization is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over business control & accounting. Verder staat de kwantificering van beleid centraal tijdens deze opleiding. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief.

Voor wie is de cursus bestemd?

De cursus Business Controlling & Visualization is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van business control & accounting. De cursus is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze deelnemers een financiële achtergrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 8
 “Sterke colleges, verrijkend, inhoudelijk en diepgaand. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze training. “

     

- 9
 “Geweldige opleiding op hoog niveau, stof wordt op aansprekende manier gebracht. Bert Gadellaa krijgt van mij een dikke tien voor zijn colleges. Locatie was ook zeer de moeite waard. Bedankt.”

     

- 9
 “De trainers gaven een goede interactieve training. De presentaties waren slechts een onderbouwing bij een verhaal. Ik heb de training dan ook als zeer leerzaam ervaren.”

Docenten

De docenten die de opleiding Business Control & Visualization (Cursus) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

bert gadellaa.jpg
Bert Gadellaa

Bert Gadellaa. Positivist, bemiddelaar, zorgt voor enthousiasme en energie in een organisatie. Aandacht voor details, Een mensenmens, pragmatische registeraccountant met post-doctorale opleiding management consultancy. Onder andere docent voor NIVÉ Opleidingen en Kluwer. Specialisaties: financiële functie, management control, centralisatie van stafdiensten en verandermanagement.

sjaak-veerman.jpg
Sjaak Veerman

Sjaak Veerman. Verbindend en betrokken, no-nonsense en ondernemend, analytisch en oplossingsgericht, gericht op het beheerst en pragmatisch realiseren van organisatie doelstellingen. Accountancy als basis en ruime ervaring opgedaan als adviseur en in het bedrijfsleven. Specialisaties: risicomanagement, interne beheersing (waaronder AO/IC), operational auditing en (financial) business planning.

hidde vd wal.jpg
Hidde van der Wal

Hidde van der Wal. Creatieveling, Zorgt voor verrassende inzichten en eenvoud van het complexe, Brengt structuur aan. Econoom met specialisatie in monetaire macro-economie. Doceert advanced cost management aan de Executive Master of Finance and Control aan de Universiteit van Amsterdam. Docent voor NIVÉ Opleidingen en Kluwer. Voormalig lector Financieel Economisch Management in het Middenbedrijf aan de Hanzehogeschool in Groningen. Specialisaties: financiële functie, kosten- optimalisatie, bedrijfsvoering en management control.

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 1840 euro (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, boeken, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn overigens aftrekbaar van de belasting. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedata

Er vinden per dag twee colleges plaats. Er wordt gestart om 15.00 uur met het eerste college, het tweede college start om 18.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Mocht u op een bepaalde datum niet kunnen: gemiste colleges kunnen te allen tijde worden ingehaald middels e-learning (dit zijn video-opnames van een recente klassikale opleiding, voorzien van slides en geluid). Dit biedt u extra flexibiliteit.

Collegedata: opleiding met startdatum in Februari 2023. U kunt zich tot 2 februari aanmelden.

 • College 1 + 2: Donderdag 9 februari 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 23 februari 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6:  Donderdag 9 maart 2023  (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding met startdatum in April 2023. U kunt zich tot 10 november aanmelden.

 • College 1 + 2: Donderdag 20 april 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 11 mei 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 18 mei 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Startdata

 • 09-02-2023, Utrecht
 • 20-04-2023, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAfleveradres studiemateriaalFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€1840

Aantal deelnemers:
10 - 20

Overweegt u een opleiding? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel ons via 030-2270497 of lees meer