Met HR Analytics kan de impact van HR-investeringen in kaart worden gebracht. Het effectief toepassen, visualiseren en rapporteren blijkt voor veel HR-professionals echter een behoorlijke uitdaging te zijn. Om de HR-strategie adequaat te kunnen managen, dient u echter een goede oorzaak-gevolg-relatie te kunnen leggen tussen HR-investeringen en de uiteindelijke business-impact. En deze relatie dient ook nog eens inzichtelijk en begrijpbaar gemaakt te worden voor uw omgeving. U begrijpt: hier is gedegen kennis en kunde voor nodig.

De cursus HR Analytics & Data Visualization helpt u hierbij. Enerzijds met het opdoen van relevante kennis en kunde op het gebied van HR Analytics en anderzijds met het visualisatie- en presentatiestuk van conclusies en rapportages. Met behulp van simpele principes en inzichten over de manier waarop mensen informatie verwerken, leert u datavisualisaties leesbaar, toegankelijk en begrijpelijk maken. U leert de belangrijkste technieken en principes voor effectieve datavisualisaties en hoe u conclusies op een heldere manier kunt presenteren en rapporteren.

Onderwerpen

 • Hoe kan ik HR analytics organiseren en toepassen binnen mijn onderneming?
 • Hoe kan ik ken- en stuurgetallen in de praktijk gebruiken en toepassen?
 • Wat is het verschil tussen kengetallen en stuurgetallen en HR Analytics?
 • Hoe kan ik conclusies trekken uit datasets en hoe zijn deze te visualiseren?
 • Hoe zijn deze op te nemen in de rapportage inzake het te bereiken effect?
 • Hoe kan ik mijn analyses visualiseren en presenteren t.b.v. commitment?

Resultaat

Na afloop van de cursus HR Analytics & Data Visualization heeft u meer inzicht in het fact-based bekijken van investeringen in Human Resources. U bent in staat om zelf analyses te maken die de impact van HR op de ondernemingsdoelen in kaart brengen. U leert enerzijds hoe u uit datasets significante conclusies kunt trekken en anderzijds hoe u deze het beste in uw rapportage kunt opnemen met het oog op het te bereiken effect. Begrippen als redeneren en logica komen hierbij uitgebreid aan bod. U leert tevens hoe u uw analyses het beste kunt visualiseren in bepaalde situaties. U leert tot slot hoe u analyses het beste kunt visualiseren teneinde maximaal commitment te krijgen van directie/ management.

Inhoud van de cursus

De cursus ‘HR Analytics & Data Visualization’ duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 deelnemers op een van onze opleidingslocaties op locatie. Hierin volgt u colleges en werkt aan opdrachten. De colleges vinden deels in de middag en deels in de avonduren plaats. De cursus wordt drie keer per jaar gegeven.

Dag 1: Analyses en data-modellen (college 1 en 2)

Tijdens deze dag staat het analysestuk centraal. Hiervoor wordt u bijgepraat over verklarende, beschrijvende en voorspellende analyses. Tevens komen samenhang en oorzaak-gevolg-relaties aan bod. Er wordt tevens ingegaan op het gebruik van datamodellen, steekproeven en populaties.

Dag 2: Concluderen en rapporteren (college 3 en 4)

Tijdens deze dag staat het rapportagestuk centraal. U leert enerzijds hoe u uit datasets significante conclusies kunt trekken en anderzijds hoe u deze het beste in uw rapportage kunt opnemen met het oog op het te bereiken effect. Verder komen begrippen als redeneren en logica uitgebreid aan bod.

Dag 3: Visualiseren en presenteren (college 5)

Tijdens deze dag staat het visualisatie- en presentatiestuk centraal. U leert hoe u uw analyses het beste kunt visualiseren in bepaalde situaties. Begrippen als perceptiemanagement, effectiviteit en visual analytics (gebruik van dashboards) staan hierbij centraal. U leert tot slot hoe u analyses het beste kunt visualiseren teneinde maximaal commitment te krijgen van directie/ management.

Vorm van de cursus

De cursus HR Analytics & Data Visualization is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk vaardigheden bij te brengen op het gebied van HR analytics, Data Management en Visual Reporting

Voor wie is de cursus bestemd?

De cursus HR Analytics & Data Visualization is bedoeld voor professionals die hun vaardigheden willen verbeteren op het gebied van strategisch HR-management, HR analytics, Data Visualisate en Reporting. De cursus HR Analytics & Data Visualization is bedoeld voor professionals die hun vaardigheden willen verbeteren op het gebied van strategisch HR-management, HR analytics, Data Visualisate en Reporting. Doorgaans hebben onze deelnemers een business- of HRM-achtergrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 9
 “Het is een hele leerzame goede training. De docenten zijn alle 3 erg kundig en kunnen de materie goed en duidelijk overbrengen. De locatie was prima en goed te bereiken via OV. Ook het ondersteunende boek is erg duidelijk, overzichtelijk en leerzaam. De ontwikkelpunten voor deze training: Ik zou de opbouw van de training iets aanpassen. Als het boekje vooraf wordt toegestuurd met de opdracht vóór de training in ieder geval hoofdstukken 1 t/m 4 gelezen te hebben, kan het eerste deel theorie/ introductie korter, waardoor je binnen dezelfde tijd meer ruimte hebt voor het meer praktijkgerichte gedeelte van de cursus. – Cursus HR Analytics & Data Visualisation

     

- 8
 “De inhoud en de trainers vond ik prima. Met de locatie waren wat zaken onhandig. De laatste dag hadden we internet nodig en dat was niet voor iedereen toegankelijk via Eurodome” – Cursus HR Analytics & Data Visualisation

     

- 9
 “De verschillende trainers waren boeiend en wisten de theorie goed met de praktijk te verbinden.” – Cursus HR Analytics & Data Visualization “

Docenten

De docenten die de opleiding HR Analytics & Data Visualization (Cursus) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

hans van der spek.jpg
Hans van der Spek

Hans van der Spek. Al bijna 30 jaar actief op het snijvlak van Finance, ICT en HR. Vol enthousiasme deel ik mijn kennis en inzichten met mijn publiek, via de pers als spreker op seminars of als docent. Binnen Berenschot voer ik voornamelijk projecten uit gericht op de financiële aspecten rondom HR waaronder onder andere harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, due dillengence onderzoeken en beloningsonderzoeken. Daarnaast adviseer ik t.a.v. vraagstukken met betrekking tot de inrichting van de HRM-afdeling of de keuze en implementatie van HRM-software.

LEXPIERIK.jpg
Lex Pierik

Lex Pierik is in 2000 begonnen aan zijn ICT carrière en is door zijn uitgebreide ervaring in het veld snel gegroeid naar zijn huidige rol als senior BI consultant bij Think.Design.Make. Hij is een ervaren ICT-professional met een bijzondere expertise in zowel de conceptuele als de technische complexiteit van de BI-uitdagingen. Lex is ontwikkelaar en facilitator van verschillende tool agnostische visualisatie trainingen en workshops. Daarnaast is hij in staat om bedrijven en zowel BI als niet-BI-professionals te overtuigen van het belang van visualisatietechnieken om bruikbare inzichten te verkrijgen.

jeroen vander sloot.jpg
Jeroen van der Sloot

Jeroen van der Sloot adviseert organisaties op het snijvlak van HRM & ICT, in het bijzonder op het gebied van performance management. Daarnaast voert hij pakketselecties uit, implementeert e-hrm oplossingen, geeft gebruikerstrainingen, wordt ingezet bij integraties met andere HR applicaties en maakt functionele ontwerpen. Recent ontving PurpleHRM een Global Partner Award van Qlik. Qlik kende PurpleHRM deze award toe vanwege hun bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van HR Analytics in Nederland.

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 1840 euro (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, boeken, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn overigens aftrekbaar van de belasting. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedata

Er vinden per dag twee colleges plaats. Er wordt gestart om 15.00 uur met het eerste college, het tweede college start om 18.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Mocht u op een bepaalde datum niet kunnen: gemiste colleges kunnen te allen tijde worden ingehaald middels e-learning.

Collegedata: opleiding start donderdag 15 februari 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 15 februari 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 29 februari 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 14 maart 2024 (15.00 uur -- 21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 18 april 2024. 

 • College 1 + 2:: Donderdag 18 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 25 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 16 mei 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner) 

Collegedata: opleiding start donderdag 20 juni 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 20 juni 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 27 juni 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 4 juli 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner) 

Collegedata: opleiding start donderdag 7 november 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 7 november 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4:: Donderdag 21 november 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 12 december 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Startdata

 • 15-02-2024, Utrecht
 • 18-04-2024, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAfleveradres studiemateriaalFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€1840

Aantal deelnemers:
7 - 15

Overweegt u een opleiding? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel ons via 030-2270497 of lees meer