Het beveiligen van de IT omgeving wordt voor bedrijven steeds urgenter. U wilt geen slachtoffer worden van een cyber crime en u wilt voldoen aan alle wetgeving die er internationaal geldt. Het identificeren en autoriseren van de juiste mensen binnen u netwerk is hiervoor essentieel. Identity & Access Management (IAM) is de verzamelnaam van processen en technieken om het beheer van identiteiten en autorisaties op een effectieve en efficiënte manier voor uw organisatie te realiseren. Maar hoe begint u een IAM project en zorgt u dat het beoogde resultaat gehaald wordt? In de opleiding Identity & Acces Management worden alle aspecten van het traject uiteengezet zodat de kans op een succesvolle implementatie aanmerkelijk toeneemt.  

Onderwerpen

 • Wat is een identiteit en hoe worden identiteiten beheerd?
 • Wat zijn voorbeelden van een IAM referentie architectuur?
 • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Identity Management & Access Control?
 • Wat komt er allemaal kijken bij het beheer van autorisaties?
 • Hoe controleert u of de beheerprocessen goed verlopen?
 • Hoe zorgt u dat IAM trajecten voldoen aan de vooraf gestelde verwachtingen?
 • Waarom mislukken Indentity & Acess Management projecten?
 • Hoe kan u in de cloud ook zorgen voor de juiste identiteiten en autorisaties?

Resultaat

Na afloop van de opleiding bent u in staat om de probleemstelling en oplossingsrichtingen te identificeren en te toetsen. Zo kan u een bijdrage leveren aan het initiëren van verbeteracties. U weet hoe u een IAM traject kunt opstarten en hoe u hiermee bij kunt dragen aan de beveiliging van de onderneming. U bent in staat probleemstellingen voor IAM te beoordelen en aan de slag te gaan met Role Based Access Control. U bent op de hoogte van de (on)mogelijkheden die bepaalde architectuurmodellen met zich meebrengen en hoe u hierover kan adviseren. U bent tevens in staat om een risico analyse te doen met behulp van de kwadrantmethode. U weet wat de do’s and dont’s zijn tijdens een implementatie project. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten van identiteiten en autorisatie.

Inhoud van de opleiding

Deze opleiding duurt vier dagen en omvat acht colleges. U volgt de opleiding met 10-15 deelnemers. 

Dag 1: Drijfveren van Identity & Acces Management (college 1 en 2) 

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert wat de belangrijkste probleemstelling is van IAM en wat drijfveren van Identity Management & Access Control zijn. U leert alles over compliance en identity filosofie. Ook gaan we actief aan de slag met een business case. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over autorisatie, autorisatiebeheer en Role Bases Access Control (RBAC). Deze laatste gaan we ook in de praktijk mee oefenen. Verder wordt er dieper ingegaan op een stappenplan voor Access Governance. U sluit de eerste dag af met het maken van praktijkgerichte oefening over Access Governance.

Dag 2: Identiteitsmanagement (college 3 en 4) 

Tijdens deze dag leert u alles over identiteiten. U wordt  bijgespijkerd over alle ins en outs van identificatie en authenticatie: Wat is Federated Identity Management, wat zijn de verschillende bronnen van identiteiten en hoe werkt een Single Sign-on (SSO)? U krijgt nieuwe methoden en instrumenten aangereikt waarmee u de architectuur juist in kan regelen van cloud omgeving naar HR en CRM. U sluit de dag af met een praktijk oefening en een referentiemodel.

Dag 3: Cloud architectuur en vertrouwen (college 5 en 6) 

Tijdens deze dag krijgt u nieuwe kennis en inzicht over Public Key Infrastructure (PKI). U krijgt nieuwe methoden en instrumenten aangereikt waarmee u aan de slag kan met Federated Identity Management. Zo oefenen we ook weer verschillende Security Controls. Verder leert u wat de cloud is en welke ontwikkelingen er op dit gebied allemaal zijn. Hoe werken identiteiten en autorisaties in de Cloud? Tot slot gaan we aan de slag met de rol die privacy heeft bij IAM in de cloud. Er wordt aandacht besteed aan de invloed van Het Nieuwe Werken op Identity Management & Access Control.

Dag 4: Security (college 7 en 8) 

Tijdens deze dag leert u hoe u de organisatie concreet gereedmaakt voor de implementatie van de IAM strategie. U leert hoe u doelstellingen opstelt, hoe u uw IAM-team prepareert en hoe u dit kunt managen, maar bovenal: hoe u grip kunt houden op het totale implementatieproces. Wat zijn de belangrijkste Do’s en Don’ts tijdens de implementatie? U wordt bijgespijkerd over alle ins en outs van Information Security Process Improvement (ISPI) en ISO2700X. Verder gaan we aan de slag met een risicoanalyse met behulp van de kwadrantmethode. Tot slot staan we stil bij de technische beveiligingen en is er nog voldoende ruimte voor een interactieve vragenronde.

Vorm van de opleiding

De opleiding Identity & Acces Management is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over op het gebied van Identity Management & Access Control (IAM). De opleiding is niet alleen gericht op mensen die werkzaam zijn op IT gebied, maar ook voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor processen aan de business-kant en voor auditors. Tijdens uw opleiding wordt u begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de training beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding Identity & Acces Management is bedoeld voor professionals die grip willen krijgen op een succesvolle implementatie van Identity Management & Access Control. De achtergrond van de deelnemers is zeer divers: Procesmanagers, IT managers, informatie (beveiliging) managers, security-architecten, IT auditors, risk & compliance managers, netwerkmanagers / beheerders, HR managers en controllers. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar relevante werkervaring en HBO- werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 9,5
 “Dankzij deze opleiding heb ik nieuwe bruikbare inzichten opgedaan. Heel praktisch toepasbaar en tot de verbeelding sprekend met als bonus: leuke nieuwe professionals in mijn netwerk erbij’

    

- 9
 “Waardevolle opleiding met een goede balans tussen theorie en praktijk. De trainers brachten de stof op een boeiende manier over. De colleges werden op een interactieve manier gegeven waardoor er voldoende ruimte was om ervaringen te delen. Niet alle onderdelen uit de studiegids werden tijdens de opleiding behandeld en er werd deels gebruik gemaakt van de literatuur.””

     

- 8
 “Heel goede ervaring! De materie werd vanuit verschillende hoeken belicht en er was voldoende diepgang. Zeker bij de meer interactieve colleges was het ook zeer waardevol om met de rest van de deelnemers van gedachten te wisselen en van elkaar te leren. Docenten over algemeen van hoog niveau en duidelijk inhoudsdeskundigen. Soms sluit een college qua vorm en inhoud misschien iets minder aan bij je persoonlijke situatie/voorkeur, maar dat wordt door de andere colleges ruimschoots gecompenseerd”

     

- 9
 “Leuke en leerzame colleges. Met name de colleges waarin voorbeelden uit de praktijk werden gebruikt. Inhoudelijk sterke docenten.”

Docenten

De docenten die de opleiding Identity & Acces Management (Post HBO) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 3680 euro (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, boeken, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn overigens aftrekbaar van de belasting. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedagen

Deze opleiding gaat een aantal keer per jaar van start. 

Collegedata: opleiding start donderdag 18 januari 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 18 januari 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 1 februari 2024(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 15 februari 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 7 + 8: Donderdag 29 februari 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 9 + 10: Donderdag 14 maart 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding start donderdag 21 maart 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 21 maart 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 4 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 18 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 7 + 8: Donderdag 25 april 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 9 + 10: Donderdag 16 mei 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner) 

Collegedata: opleiding start donderdag 23 mei 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 23 mei 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 6 juni 2024(15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 20 juni 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 7 + 8: Donderdag 27 juni 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 9 + 10: Donderdag 4 juli 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner) 

Collegedata: opleiding start donderdag 10 oktober 2024. 

 • College 1 + 2: Donderdag 10 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 3 + 4: Donderdag 24 oktober 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 5 + 6: Donderdag 7 november 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 7 + 8: Donderdag 21 november 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)
 • College 9 + 10: Donderdag 12 december 2024 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Startdata

 • 18-01-2024, Utrecht
 • 21-03-2024, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAfleveradres studiemateriaalFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€3680

Aantal deelnemers:
7 - 15

Overweegt u een opleiding? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel ons via 030-2270497 of lees meer