Een overname of fusie traject is een zeer intensief traject. Er komt ontzettend veel kijken bij de eerste verkennende fase, het due diligence traject en de uiteindelijke deal. Maar hoe gaat het daarna verder? Uit onderzoek blijkt dat de eerste honderd dagen na een fusie cruciaal zijn voor het slagen van de acquisitie. Tijdens deze cursus duikt u diep in de integratievraagstukken na een acquisitie of fusie. Er wordt ingegaan op thema’s zoals; synergie-identificatie, integratieplanning, projectbeheer en organisatieverandering. Met deze cursus verkrijgt u op een geïntegreerde wijze inzicht in de mechanismen van bedrijfssamenvoeging.

Onderwerpen

 • Wat is de rol van de ondernemingsraad?
 • Hoe behoudt u het momentum van de overeenkomst?
 • Wat is het belang van integratie ten tijde van het due diligence traject?
 • Hoe gaat u om met de eerste dag nadat de deal officieel gesloten is?
 • Hoe bepalend zijn de eerste honderd dagen?
 • Hoe kan u het beste synergie creëren en hoe kan u dit meten?
 • Hoe kan u het beste omgaan met cultuurverschillen?
 • Wat zijn de grootste risico’s bij een integratietraject en hoe beheerst u die?
 • Hoe betrekt u bijtijds alle stakeholders?

Resultaat

Na afloop van de cursus weet u hoe u effectief integreert na een acquisitie. U snapt welke valkuilen er tijdens de overname zijn en hoe het synergievoordeel kan vergroten en versnellen. U bent in staat om de klanten en medewerkers aan boord te houden en te betrekken in de cruciale eerste honderd dagen. Daarnaast werkt u aan belangrijke vaardigheden die van pas komen bij post-merger integratie. U weet wat de do’s and dont’s zijn bij het opstellen en uitvoeren van een integratieplan. U ontdekt wat de invloed van de coronacrisis is op Post-Merger Integration. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied cultuurverschillen, communicatiestijlen en de rol van de ondernemingsraad.

Inhoud van de opleiding

Deze cursus duurt 1 dag en omvat 2 colleges. U volgt de cursus met 10-15 deelnemers op een van onze opleidingslocaties. 

Ochtendprogramma: college 1

Tijdens deze dag starten we met de basis: Waarom is het traject direct na de acquisitie zo belangrijk? U leert dat de integratie eigenlijk al begint voordat de deal gesloten is. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over hoe u een gedegen integratieplan opstelt en welke medewerkers onderdeel zijn van het project. Daarnaast leert u hoe u de risico’s het beste kan identificeren en hoe u de risico’s kunt minimaliseren. Verder wordt er dieper ingegaan op het belang van een goede eerste dag. Wat moet er allemaal geregeld worden in geval van carved-out entiteiten en wat mag wel en wat mag niet tot dag 1?

Middagprogramma: college 2

Na een heerlijke lunch gaan we verder met de cruciale eerste honderd dagen. Hoe betrekt u alle stakeholders en hoe kunnen de integratieplannen het beste uitgewerkt worden? U leert over het belang van gedegen en geplande communicatie en hoe u Target Operating Modellen kunt ontwikkelen. En hoe kan alles het meest effectief gemeten worden, zodat u kan bijsturen waar nodig? Tot slot krijgt u inzicht in het herkennen van cultuurverschillen en hoe hier het beste mee omgegaan kan worden. Hoe wordt de synergie tussen beide organisaties gerealiseerd en hoe vindt de integratie van juridische entiteiten plaats? Aan het einde van deze dag heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader geplaatst.

Vorm van de opleiding

De Cursus ‘’Postfusie Integratie’’ is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over het integratie traject na een bedrijfsovername. Tijdens uw cursus  wordt u begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de cursus beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De cursus ‘Postfusie Integratie’ is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van bedrijfsintegratie na een fusie/overname. De achtergrond van de deelnemers is zeer divers: adviseurs, (financieel) directeuren, accountants, controllers, CFO’s, CEO’s, DGA’s en andere professionals die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij (post) overname trajecten. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar relevante werkervaring en een HBO-werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echt dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Ervaringen

- 8,5
 “Goede spreker, degelijke inhoudelijke cursus. Harold legt vanuit zijn ervaring goed uit hoe post dealintegratie van grote projecten in zij werk gaat. Harold heeft merkbaar veel praktijkervaring opgedaan bij KPMG en weet dit prima te over te brengen op de groep”.

     

- 9
 “Goede colleges, waardevol traject, goede link met de praktijk.

     

- 9
 Veel praktijkvoorbeelden en bevlogenheid. Over het geheel een goede opbouw, leerzaam en interessant. Praktisch toepasbaar. Harold de Bruijn is top, goede professional en goede aantrekkelijke doceerstijl.

     

- 8,5
 “Inspirerende college’s met ervaren docenten. Ik werd echt uitgedaagd om anders te kijken en te denken. Maar toch op een praktische manier waardoor ik direct aan de slag kan met wat ik geleerd heb.

Docenten

De docenten die de opleiding Postfusie Integratie (Cursus) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 1195 euro (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, boeken, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn overigens aftrekbaar van de belasting. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Collegedagen

Er vinden per dag twee colleges plaats. 

Collegedata: opleiding met startdatum in Oktober 2022. U kunt zich (tot 6 oktober) aanmelden.

 • College 1 + 2: Donderdag 13 oktober 2022 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Collegedata: opleiding met startdatum in Januari 2023. U kunt zich (tot 5 januari) aanmelden.

 • College 1 + 2: Donderdag 12 januari 2023 (15.00 uur -21.00 uur incl. diner)

Startdata

 • 13-10-2022, Utrecht
 • 12-01-2023, Utrecht
1

Persoonsgegevens

2

Facturatie

3

Bevestiging

Datum & locatiePersoonsgegevensAfleveradres studiemateriaalFacturatieFactuuradres

BevestigingJa Algemene voorwaarden

Inschrijven

Vul hieronder uw emailadres in en u ontvangt de brochure van deze opleiding in uw mailbox.

Brochure aanvragen

Opleidersbeoordeling

8.1

Bron: Springest

Kosten:
€1195

Aantal deelnemers:
7 - 15

Onze cursuslocaties

UBS locaties

Met meer dan 15 locaties kunt u overal in Nederland terecht. Bekijk de locaties